Tapai nasi merupakan kuih tradisi yang tidak asing bagi penduduk di Lawas dan Limbang. Bahan asas tapai nasi adalah nasi dan ragi yang kemudian diproses menggunakan teknik fermentasi.Tapai nasi biasanya dibungkus menggunakan daun nipah dan daun keladi. Tapai nasi yang dibungkus menggunakan daun pembungkus yang berbeza akan mempunyai rasa berbeza serta mempunyai rasa yang unik. Tapai nasi yang disejukkan di peti ais juga sesuai dijadikan pencuci mulut.

KUIH TRADISIONAL

Periuk Kera merupakan identiti Merapok dan Merapok turut mempunyai sebuah landmark periuk kera yang terletak berhampiran sempadan Sarawak dan Sabah. Periuk kera dikenali sebagai sumbui-sumbui dalam bahasa tempatan. 

Kuih Sumbui-Sumbui juga merupakan antara identiti Merapok yang mudah didapati di sini. Kuih sumbui-sumbui mengandungi adunan tepung beras dan santan kelapa yang diletakkan dan dikukus di dalam periuk kera yang telah dibersihkan.

Disebabkan adunan dikukus di dalam periuk kera, adunan tepung beras tersebut mempunyai perisa semulajadi daripada periuk kera yang mempunyai perisa yang unik dan tersendiri.  

 

 

Kuih sumbui-sumbui atau periuk kera

Kuih pelita pandan